Jaarlijkse bezinningsdagen en Provinciedag in Bensberg (D)

 

P. Piotr ChylaVoor hun zomerretraite had de Provincie St.-Clemens dit jaar P. Piotr Chyla, directeur van het centrum voor redemptoristische spiritualiteit in Rome, uitgenodigd. Het thema van de retraite was ‘Evangelische Solidariteit’, geïnspireerd op het thema van de Sexennium 'Getuigen van de Verlosser: Solidair in een missie aan een gewonde wereld'. De retraite werd gehouden van zondagavond 20 tot woensdagavond 23 augustus in het Kardinal Schulte Haus in Bensberg, Duitsland. Dit is een retraitehuis en conferentiecentrum van het aartsbisdom Keulen.

dsc01624.1_1280

 

Elke ochtend en middag was er een korte impulsen van P. Chyla. ‘s Morgens konden de 60 deelnemers, redemptoristen, geasscocieerden en leken, tussen de 40 en 89 jaar, de resterende tijd gebruiken voor persoonlijke reflectie. In de namiddag werd de mogelijkheid geboden om in kleine groepen met elkaar gedachten en ervaringen uit te wisselen.

P. Chyla presenteerde zijn gedachten in het Engels; vertalingen waren op papier beschikbaar in het Nederlands en het Duits. Dit werkte heel goed. De ochtendgebeden, dagelijkse mis en de avondgebeden werden steeds door de andere deelnemers voorbereid en waren altijd een mix van de twee hoofdtalen van de provincie, Duits en Nederlands.

De jaarlijkse retraites van de provincie zijn ook een waardevolle gelegenheid voor ontmoeting en vriendschap tussen de deelnemers van de vier landen van de provincie: Nederland, België (Vlaanderen), Noord-Duitsland en Zwitserland.

Aan het einde van de retraite had P. Chyla warme en bewogen woorden voor de aanwezigen. Terwijl hij zich bewust was van de moeilijke situatie van de redemptoristische aanwezigheid in Noord- en West-Europa en Noord-Amerika, werd hij geraakt door de energie en inzet van de deelnemers: "Ik zag echt lichtjes in jullie ogen!" Zoals altijd, was er wel iemand van de deelnemers die zei: "Dit was de beste retraite ooit! Ik kijk alvast uit naar volgend jaar, voor een nieuwe energie-impuls. "

Tijdens de bezinningsdagen was er ook een avond waarin p. Henk Erinkveld, als voorzitter van de commissie heiligverklaring,  informatie en achtergronden gaf over het proces van heiligverklaring van de Peerke Donders.

Na afloop van de bezinningsdagen vierde de provincie de jubilea van het jaar 2017 op de provinciedag. De dag begon met een Eucharistieviering waarin ook de veertien redemptoristen werden herdacht die tussen augustus 2016 en augustus 2017 zijn overleden. Zeven medebroeders die in 2017 een jubileum vieren waren op de provinciedag aanwezig en kregen een jubileumkaars aangereikt.

Na de viering werd er een groepsfoto gemaakt, gevolgd door een receptie om de jubilarissen te feliciteren en een feestelijk buffet. We kijken terug op een dag vol dankbaarheid, solidariteit en vriendschap.

 

dsc06038.2_1280

 

Geplaatst op: 2017-08-29


Meer nieuws